Litecoin-opas

Verotus ja laillinen asema

Litecoinin ja muiden kryptovaluuttojen käyttö on Suomessa täysin sallittua eli laillista. Yksityishenkilöt saavat käydä kauppaa litecoineilla, kuten myös yritykset saavat ottaa maksuja vastaan litecoineissa. On mahdollista vaikka tarjota työntekijöille mahdollisuus ottaa palkka vastaan litecoineina. Vaihdon välineenä voisi käyttää vaikka kiviä ja keppejä, mikäli ihmiset niin haluaisivat.

Kryptovaluutat eivät täytä nykyisiä lakitekstin määritelmiä valuuttana, sillä esimerkiksi mikään keskuspankki ei laske niitä liikkeelle. Lait reagoivat uusiin ilmiöihin varsin hitaasti, eivätkä lainsäätäjät ole vielä ehtineet reagoida virtuaalivaluuttoihin lainkaan.

Suosittelen lukemaan tämän bloggauksen mikäli on aikaa.

Verotus

Syyskuussa 2012 verohallinto otti kantaa ensimmäistä kertaa ja julkaisi ohjeen virtuaalivaluuttojen tuloverotuksesta. Olennaista on, että kaikki vaihdantatilanteet (euroihin tai hyödykkeisiin) realisoivat arvonnousun verotuksen. Toiseksi myös louhinnasta saatavat tulot ovat veronalaisia.

Apua kryptovaluuttoihin liittyvissä verotusasioissa voi kysyä Bittiraha.fi:n foorumin osiossa Laki, verotus & kirjanpito ja tietysti suoraan viranomaisilta.