Litecoin-opas

Litecoinin turvallinen käyttö

Litecoinieja tulee aina käsitellä kuin oikeaa rahaa, vaikka omistaisikin niitä euroissa mitattuna vähän. Ajan kuluesssa kryptovaluttojen arvo voi kasvaa huomattavasti, kuten valittettavan moni on jälkeenpäin huomannut.

Litecoinien turvaaminen voidaan jakaa kahteen osaan: Varkauksilta ja kadottamiselta suojautumiseen.


Suojautuminen varkauksilta

Litecoin ja muut kryptovaluutat ovat itsessään äärimmäisen turvallisia. Kuitenkin käyttöympäristö ja käyttäjä voivat luoda vakavan turvallisuusriskin.

Yleisin tapa varastaa litecoineja on viedä uhrin tietokoneelta wallet.dat tiedosto, johon Litecoin-lompakkosovellus tallentaa osoitteet ja yksityiset avaimet. Tehokkain tapa suojautua tältä on pitää tietokoneen tietoturva kunnossa (kukaan ei pääse varastamaan netin ylitse) ja salata lompakko (kukaan ei tee varastetulla lompakolla yhtään mitään, paitsi jos haittaohjelma lukee salasanan näppäiltäessä). Yhdessä nämä tekevät litecoinien hallinnasta äärimmäisen turvallista.

Tietokoneen tietoturva kuntoon

Sen sijaan että kirjoittaisin tänne hutaistun tietoturvaoppaan (jota en välttämättä pystyisi edes pitämään ajan tasalla) on parempi antaa linkkejä tasokkaisiin oppaisiin.

Tärkeintä on pitää tietokone ajan tasalla (päivitykset) ja asentaa vain ohjelmia, joita tietää tarvitsevansa. Mikäli epäilet tietokoneesi olevan saastunut, paras tapa varmistua on puhdistaa koko kone palautuslevyillä eli asentaa käyttöjärjestelmä uudelleen.

Edelleen yleisesti käytössä olevaa Windows XP:tä ei voi pitää turvallisena millään mittareilla. Windows Vista, 7, 8 ja 8.1 ovat huomattavasti parempia vaihtoehtoja.

Tietoturvansa voi nostaa uudelle tasolle käyttämällä Windowsin sijasta jotakin GNU/Linux-distroa, kuten openSUSEa. Etenkin, jos löytyy aikaa ja kakkoskone jolla harjoitella.

Lompakon salaaminen

Litecoin-lompakon salaaminen on äärimmäisen helppoa. Avataan lompakko-ohjelma. Yläpalkin kohdasta Asetukset löytyy kohta Salaa lompakko.

Yleensä ihmiset ovat huonoja luomaan satunnaisia salasanoja. Voit luoda vahvan salasanan luotettavasti esimerkiksi täällä. Lompakon salasana kannattaa kirjoittaa ylös paperille (muista turvallinen säilytyspaikka), sillä unohdettu salasana tarkoittaa lähes poikkeuksetta menetettyjä litecoineja.


Suojautuminen kadottamiselta

Litecoin-lompakosta tulisi aina olla useampia varmuuskopioita, mieluusti maantieteellisesti hajautettuna niin ettei esimerkiksi kodin tulipalo tuhoa ainoita varmuuskopioita. Yksi yleisin syy menettää kryptorahat vaikuttaisi olevan tietokoneen kiintolevyn hajoaminen. Mikäli et halua jakaa tämän miehen kohtaloa, suhtaudu varmuuskopioitiin vakavasti.

Litecoin-lompakon varmuuskopiointi on tehty helpoksi. Ominaisuus löytyy itse lompakko-ohjelman yläpalkin kohdasta Tiedosto nimellä Varmuuskopioi lompakko. Aukeaa ikkuna, jossa valitaan tallennuskohde ja -nimi. Varmuuskopiot kannattaa tallentaa muistitikulle tai ulkoiselle kiintolevylle. Optisten levyjen (CD, DVD) elinikä voi olla yllättävän lyhyt riippuen käytettyjen levyjen laadusta ja säilytysolosuhteista.

Varmuuskopiot kannattaa säilyttää luotetussa paikassa. Lompakosta tulee tehdä säännöllisesti varmuuskopioita, jos lompakko on aktiivisessa käytössä. Mitä enemmän siirtoja tekee, sen useammin varmuuskopioita tulisi ottaa. Nyrkkisääntönä enintään 100 siirtoa ja uusi varmuuskopiointi. (lähde)