Litecoin-opas

Suhde Bitcoiniin

Litecoin, kuten suurin osa muistakin kryptovaluutoista, on rakennettu Bitcoinin lähdekoodin pohjalle. Litecoin ei kuitenkaan ole staattinen kopio Bitcoinista, vaan sillä on aktviivinen kehittäjäkunta, joka yhdessä yhteisön kanssa vie Litecoinia eteenpäin. Kehittäjien työtä voi seurata mm. Litecoin-projektin Google+ -sivun kautta.

Litecoin ei tarjoa mitään uutta ja mullistavaa Bitcoiniin verrattuna, kuten kryptovaluutat tarjoavat perinteisiin valuuttoihin. Litecoinin ei siis ole juurikaan yhtään Bitcoinia parempi. Sen sijaan Litecoinin on tarkoitus olla vaihtoehto, ja siinä se on onnistunutkin todella hyvin. Ollessaan toiseksi suurin ja käytetyin kryptovaluutta se häviää vain Bitcoinille itselleen.

Mutta miksi vaihtoehtoja? Koska ihmisillä kuuluu olla valinnanvapaus. Se, että Bitcoin olisi ainoa vaihtoehto, ei ole juurikaan sen parempi kuin että euro olisi ainoa vaihtoehto. Kun on vaihtoehtoja, syntyy kilpailua, ja paremmat ideat menestyvät.

Litecoin vs. Bitcoin

Litecoinissa on kolme suurta eroavaisuutta Bitcoiniin verrattuna:


Muut kryptovaluutat

Litecoinin ja Bitcoinin lisäksi käytetymmistä ja turvallisimmista kryptovaluutoista voisi mainta Namecoinin ja Peercoinin. Täydellinen lista eri kryptovaluutoista löytyy BitcoinTalkista.

Eri kryptovaluuttojen (teoreettista) markkina-arvoa voi vertailla osoitteessa cryptmarketcap.com tai coinmarketcap.com

Huijauskolikot eli scamcoinit (a scam = huijaus)

Uusia kryptovaluuttoja nousee kuin sieniä sateella. Monet niistä ovat eriasteisia huijauksia, joille on tyypillisiä piirteitä ovat mm.:

Kryptovaluuttojen eritteleminen mustavalkoisesti "oikeisiin" ja huijauksiin on vaikeaa, koska se riippuu paljolti näkökulmasta. Toisaalta hämäränkin oloisilla kryptovaluutoilla, joihin tulisi suhtautua varauksella, on käyttäjäkunta, joka puolustautuu tarvittaessa äänekkäästi.

Mikäli tarkoitus on sijoittaa kryptovaluuttoihin, kohtuullisella googletuksella ja terveellä järjellä välttää astumasta ansaan. Malliesimerkkinä tutkitaan tuoretta ja hiljattain paljon näkyvyyttä kerännyttä OneCoinia: