Litecoin-opas

Johdatus litecoinien maailmaan

Seuraavassa Litecoin esitellään riittävän kattavasti ja mahdollisimman selkeästi. Toisaalta, Litecoinista ei tarvitse tietää juuri mitään että sitä voisi käyttää. Voit siis edetä suoraan kappaleeseen nopea käyttöönotto.

Voit vielä aluksi katsoa havainnollistavan videon Mikä Bitcoin on. Se kertoo Bitcoinista, mutta pätee yks yhteen Litecoinin kanssa. Alkuperäinen englannin kielinen versio What is Bitcoin or Litecoin?.

Mikä Litecoin on?

Litecoin (lyhenne LTC, symboli Ł) on vertaisverkkoon perustuva (eli hajautettu) digitaalinen valuutta. Litecoinista käytetään myös nimityksiä krypto- ja virtuaalivaluutta/-raha. Eräitä Litecoinin keskeisiä ominaisuuksia lyhyesti:

Kaiken lisäksi Litecoin on avointa lähdekoodia. Tämän ansiosta asiantuntijat ympäri maailman voivat tutkia Litecoiniin liittyviä heikkouksia ja haavoittuvuuksia, ja toisaalta, kehittää uusia ominaisuuksia.

Oikeinkirjoitus – iso vai pieni alkukirjain?

Koska Litecoin on sekä valuutta että protokolla, voi ison alkukirjaimen käyttö äkkiä näyttää satunnaiselta. Näin ei ole, vaan vakiintuneen käytännön mukaan viitattaessa Litecoin-projektiin, -ohjelmaan tai -yhteisöön käytetään kirjoitusasua Litecoin (isolla alkukirjaimella), kun taas rahayksikköön viitattaessa litecoin (pieni alkukirjain).


Kuinka paljon litecoineja on ja mistä niitä tulee?

Teoreettinen yläraja litecoinien määrälle on 84 miljoonaa. Tällä hetkellä kierrossa on noin 24 miljoonaa litecoinia. Keskimäärin 2,5 minuutin välein onnekas louhija löytää lohkon, joka sopii lohkoketjun jatkoksi. Louhija saa lohkopalkkion, jonka suuruus nykyisellään on 50 LTC. Näin uusia litecoineja tulee kiertoon, ja itse asiassa joka ikinen litecoin on tullut kiertoon louhinnan kautta. Lohkopalkkio puolittuu joka 4. vuosi ja seuraava puolittuminen tapahtuu lokakuussa 2015.

(Lisätietoa) Huomattava osa louhijoista vaihtaa litecoininsa heti euroiksi (tai dollareiksi yms.) minimoidakseen riskit. Kun louhinnasta tasaisena virtana markkinoille tuleva litecoinmäärä puolittuu, tarjonta pienenee kysynnän säilyessä ennallaan. Kysynnän ja tarjonnan -lain mukaisesti hinta lähtee nousuun, kunnes saavutetaan uusi tasapainohinta.

Riittääkö vain 84 miljoonaa litecoinia?

Vaikka lähitulevaisuudessa yhden litecoinin hinta kipuaisi kymmeniin tuhansiin euroihin ja yli, voi litecoinin yhä jakaa pienempiin osiin, kuten millicoineihin (mLTC) ja mikrocoineihin (µLTC). Toistaiseksi pienin protokollan tukema siirroissa käytettävä yksikkö on 0,000 000 01 LTC. Näin romuttuu väite siitä, että litecoinista tulisi niin kallis ettei sillä voisi maksaa pieniä ostoksia.


Miten Litecoin toimii?

Litecoinin toimintaperiaate on identtinen Bitcoinin kanssa, sillä Litecoin oli aluksi tavallaan Bitcoin-klooni eräin eroavaisuuksin. Aiheesta enemmän sivulla Litecoinin suhde Bitcoiniin.

Satoshi Nakamoton (salanimi Bitcoinin luojalle tai useammalle henkilölle) alkuperäisen kuvauksen Bitcoinin ja muidenkin kryptovaluuttojen toiminnasta voi lukea tästä. (Varalinkki).

Bitcoin/Litecoin-protokollan tominta (Joshua J. Romero, Brandon Palacio & Karlssonwilker Inc.)

Lohkoketju (the block chain)

Usein puhutaan, että jollakin henkilöllä on litecoineja tai että joku siirsi litecoininsa tietokoneelta muistitikulle. Tämä ei ole tarkemmin katsoen totta. Suurin harhakäsitys Litecoinista ja muista kryptovaluutoista on se, että litecoinit tai muut coinit olisivat olemassa. Litecoineja ei ole olemassa. Ei ole fyysistä esinettä, tai edes digitaalista tiedostoa, jota voisi osoittaa sormella ja sanoa: "Tässä on litecoin." Sen sijaan on olemassa lohkoketju.

Lohkoketju on tietokanta rahansiirroista eri Litecoin-osoitteiden välillä. Joka ikinen koskaan tehty litecoin-siirto ensimmäisestä viimeisimpään näkyy lohkoketjussa, samoin osoitteiden saldo eli litecoin-määrä ja aikaleimat.

Kuten edelllä mainittiin, louhijat rakentavat lohkoketjua. Uusi lohko sisältää aina tiedot tuoreimmista siirroista (lisäksi uusi lohko pitää sisällään siirron, joka maksaa lohkon löytäjälle lohkopalkkion 50 LTC). Kun louhija löytää tietyt säännöt täyttävän lohkon, liitetään hänen löytämä lohko osaksi lohkoketjua. Tällöin tuoreet siirrot tulevat osaksi lohkoketjua, ja kyseisessä lohkossa olevat siirrot saavat yhden varmennuksen. Uusi lohko rakentuu aina kaikkien aikaisempien päälle, ja jos jotain tiettyä lohkoa haluaisi jälkikäteen muuttaa, tulisi kaikki sen jälkeen tulleet lohkot rakentaa uudelleen (mikä on käytännössä mahdotonta koska lohkoketjun rakentaminen vaatii valtavasti laskentatehoa). Jokainen uusi lohko toimii varmennuksena sitä aikaisemmille lohkoille. Siirtoja pidetään hyväksyttyinä, kun tietty niille on saatu tietty määrä varmistuksia. Yleisesti kuutta varmennusta pidetään riitävänä. Toisaalta, varmennuksia ei välttämättä tarvitse odottaa ollenkaan jos maksajaan luotetaan.

Litecoin-vertaisverkko koostuu käyttäjistään ja käyttäjät jakavat lohkoketjun keskenään, joten lohkoketju on hajautettuna sadoille tuhansille eri tietokoneille ympäri maailman. Julkisuuden lisäksi sitä on siis lähes mahdoton kadottaa tai tuhota. Koska kaikki siirrot kuullutetaan verkolle ja kirjoitetaan lohkoketjuun, ei samoja litecoineja voi käyttää kahdesti. Hajautettua julkista kirjanpitoa, joka perustuu kryptografiaan, voidaankin pitää kryptovaluuttojen eräänä suurimpana innovaationa.

Litecoin-osoite (a litecoin address)

Litecoinien vastaanottamiseen tarvitsee osoitteen. Litecoin-osoite eli julkinen avain on 27-34 merkkinen tekstipötky ja alkaa kirjaimella L. Siinä käytetään numeroita ja isoja ja pieniä kirjaimia väliltä A-Z, paitsi kirjaimia I,l ja O ja numeroa 0 sekaannusten välttämiseksi. Litecoineja voi lähettää vain valideihin litecoin-osoitteisiin. Esimerkki osoitteesta:

Litecoin-osoitteen voi tehdä eli generoida kuka tahansa eikä se maksa mitään. Mahdollisia osoitteita on käytännössä rajaton määrä, 2¹⁶⁰ (maailmankaikkeudessa arvioidaan olevan "vain" 10⁷⁸ – 10⁸² atomia). Jokaista vastaanottoa varten voi siis tehdä uuden osoitteen ja se onkin kannattavaa, sillä se lisää anonymiteettiä.

Litecoin-osoite tulee olemassaolevaksi eli näkyy lohkoketjussa vasta, kun osoitteeseen lähetetään litecoineja.

Yksityinen avain (a private key)

Jokaista litecoin-osoitetta vastaa yksityinen avain. Ennen verkkoon kuuluttamista ksityisellä avaimella allekirjoitetaan siirto, mikä toimii matemaattisena todisteena siitä, että siirron tekijä todella on osoitteen haltija. Siis yksityistä avainta tarvitaa siirron tekemiseen. Esimerkki yksityisestä avaimesta:

Yksityisestä avaimesta voi muodostaa julkisen avaimen (eli tuttavallisemmmin litecoin-osoitteen), mutta ei toisinpäin. Nimensä mukaan yksityinen avain tulee pitää salassa ja ennen kaikkea tallessa. Jos yksityinen avain katoaa, ovat kyseisen osoitteen litecoinit ikuisesti mennyttä.

Lompakko-ohjelma huolehtii yksityisistä avaimista – niillä ei kannata turhaan vaivata päätään.


Lisätietoa Litecoinista

Lisää suomen kielellä litecoinista voi lukea Bittiraha.fi sivustolta. Sivustolla ei varsinaisesti käsitellä Litecoinia, mutta Litecoinin periaatteet ja toiminta ovat identtisiä Bitcoinin kanssa. Suomeksi:

Mikäli englannin kieli taipuu, löytyy verkosta paljon luettavaa. Tähän on kerätty hyviä tiedonlähteitä: