Litecoin-opas

Litecoinien ostaminen

Käytännössä litecoineja hankitaan ostamalla. Litecoinien ostaminen tapahtuu joko suoraan yksityishenkilöltä, kryptovaluutan vaihtopaikassa eli pörssissä tai litecoineja välittävältä yritykseltä.

Paras ja turvallisin tapa on ostaa litecoineja suoraan tuttavalta. Tuntemattomalta ostettaessa kannattaa tavata kasvokkain mikäli mahdollista ja valita tapaamispaikaksi julkinen paikka kuten kirjasto tai pankki. Mikäli tapaaminen ei ole mahdollista on tilisiirto suomalaiselle tilille varsin turvallista, sillä mahdollisessa huijaustilanteessa huijarin tai ainakin maksun saajan henkilöllisyys paljastuu.

Mikäli olet myymässä litecoineja huomaa, että siirrettyä litecoinisi ostajalle ei ole mitään mahdollisuutta saada niitä takaisin, ellei ostaja niitä itse palauta (mitä ei pidä lähtökohtaisesti olettaa). Litecoin-siirrot ovat peruuttamattomia. Varmista siis ennen siirtoa, että ostaja on todella maksanut ja ettei hänellä ole keinoja peruuttaa maksuaan.

Litecoineja välityspalvelusta

Kun tekee toimeksiannon välityspalvelulle, se hankkii litecoineja mistä halvimmalla saa ja välittää ne sitten ostohintaan lisäten päälle välityspalkkionsa.

Litecoinien varastoon ostaminen ja sitten myyminen ei ole Suomessa yrityksille kannattavaa, koska ne joutuisivat sisällyttämään hintaan arvonlisäveron (koska kryptovaluuttoja ei ole toistaiseksi määritelty laissa valuuttoina, niitä pidetään hyödykkeinä).

Tällä hetkellä Suomessa ei ole litecoineja välittävää palvelua. Sen sijaan voi ostaa Bittiraha.fi:n välityspalvelun kautta bitcoineja ja vaihtaa ne litecoineiksi jossain lukemattomista pörsseistä. Tällöin välttyy henkilöllisyystodistuksen lähettämisestä ulkomaille.

Litecoineja kryptovaluuttapörssistä

Kryptovaluutapörssistä eli vaihtopaikasta ostettaessa tehdään ostotarjous mihin hintaan ja paljonko litecoineja ostetaan. Jos joku suostuu myymään siihen hintaan, syntyy kaupat. Pörssin tarjoamia etuja:

Eurojen siirtäminen SEPA-alueella toimiviin pörsseihin onnistuu helpoiten tilisiirolla. Pörssille pitää kuitenkin lähettää henkilöllisyystodistus ja lasku, josta käy ilmi asuinosoite. Pankit huolehtivat pörssien rahaliikenteestä ja ne ovat velvoitettuja tarkastamaan asiakkaidensa henkilöllisyydet.

Litecoin-vaihtopaikkoja

Ennen käyttöä tutustu vaihtopaikkojen sivuilta löytyviin käyttöehtoihin ja -ohjeisiin.

Muista, että pörssit eivät ole paikka säilyttää litecoineja pitkiä aikoja, vaan ne tulee siirtää omaan lompakkoon.

Täydellinen lista vaihtopaikoista Litecoin Wikissä.