Litecoin-opas

!!! Nykyisin louhinta rahantekomielessä on kannattavaa vain ASIC-piireillä, riskialtista niilläkin johtuen vaihtelevista toimitusajoista ja muutamista muista syistä. Alla oleva tieto siis osin vanhentunutta.

Litecoinien louhiminen

Toinen tapa hankkia litecoineja on louhiminen. Vaikka litecoineja louhitaan tavallisilla kuluttajille suunnatuilla tietokoneilla, on louhintaohjelmien käyttöönotto ja hienosäätö äkkinäiseltä aikaa vievää. Louhiminen ei ole kuitenkaan niin vaikeaa etteikö siihen haluava kykeneisi. Tietoa kannattaa hakea hakusanalla "litecoin mining".

Louhija käytännössä antaa louhintaohjelmaa pyörittäessään tietokoneensa laskentatehon litecoin-maksuliikenteen prosessointiin. Tarkemmin louhinnan tarkoituksena on tarjota Litecoin-verkon solmuille yksimielisyys tehdyistä siirroista, ettei samoja litecoineja ei voi kuluttaa useasti. Riittävä laskentateho on edellytys verkon turvallisuudelle. Litecoin-verkon laskentatehon kehitystä voi tarkastella täältä.

Louhintalaitteet

Tällä hetkellä litecoinien, kuten muidenkin scrypt-kolikoiden, louhiminen on taloudellisesti kanntattavaa nykyaikaisilla AMD:n näytönohjaimilla. Myös NVIDIAn näytönohjaimilla voi louhia, mutta samantehoinen AMD:n näytönohjain louhii litecoineja noin kolme kertaa nopeammin johtuen teknisistä eroavaisuuksista. Prosessorilla louhiminen on siirtynyt pitkälti historiaan, sillä prosessori louhii karkeasti luokkaa kymmeneksen siitä mitä näytönohjain.

Tarkemmin eri näytönohjaimien ja prosessoreiden louhimista voi verrata keskenään Litecoin Wikissä.

HUOMAA: Tällä hetkellä louhintakoneen rakentaminen on taloudellisessa mielessä riskialtista. ASIC-louhijoiden tulo nostaa vaikeusastetta, mikä voi tehdä näytönohjainlouhinnasta kannattamatonta, jopa tappiollista. Lisäksi AMD-näytönohjaimien hinnat ovat nouseet huomattavasti viimeisimmän scrypt-kolikoiden louhintabuumin seurauksena.

ASIC-piirit

Louhimista varta vasten suunnitellut ASIC-piirit voivat tulevaisuudessa syrjäyttää näytönohjaimet pääasiallisena louhintalaitteistona. Toistaiseksi yhtään piiriä ei tällä hetkellä ole kaupan, mutta niitä kehitetään jatkuvasti. Tällä hetkellä kuitenkin vaikuttaa siltä, etteivät ASIC-piirit tarjoa litecoineja louhittaessa samanlaista räjähdysmaista laskentatehon kasvua kuin Bitcoinin tapauksessa. Sähkönkulutus sen sijaan tulee pienentymään huomattavasti.

ASIC-louhintalaitteiden tulo ei ole välttämättä vain hyvä asia, sillä ASICien ylivoimaisuuden myötä louhinta siirtyy harvempien käsiin ja hieman Litecoinin hajautetusta luonteesta menetään, kun louhinta ei enää ole jokamiehen hommaa (ainakaan taloudellisesti kannattavassa mielessä).

ASIC-piirien kehitystä voi seurata LitecoinTalkin projektit-osiossa.